Синђелићева хистерична потрага за статистима у афери

На свега 20-ак дана прије “државног удара”, Синђелић грозничаво зове људе из различитих удружења са неком патриотском провинијенцијом и позива да дођу: на четнички скуп, на вјерске манифестације, на антинато окупљање… зависно од афинитета и профила појединца којег покушава да ангажује као статисту у афери. Дакле, план НАТО служби и црногорске АНБ је једноставан – убацити један број “прононсираних” националиста из региона уочи изборног дана, а потом их потрпати у затвор под оптужбом да се припремао “државни удар”. Погађамо – све то ће на крају потврдити Саша Синђелић.

На примјер, резервни официр Војске и МУП-а Србије Горан Видојевић (44) оптужио је Синђелића да је покушао да му намјести хапшење на дан избора у Црној Гори, како би га оптужили за планирање терористичких напада.

Према његовим ријечима, Синђелић га је у августу 2016. контактирао и понудио му да средином октобра дође у Подгорицу, одакле треба да се организовано иде на ратиште у Украјину. Пошто је знао да се ради о преваранту, како истиче Видојевић, одбио је ту Синђелићеву понуду. Осим њега, Синђелић је тада контактирао и два његова пријатеља, са истим захтјевом, али су га и они одбили.

Треба напоменути да је и Мирко Велимировић, за одређену новчану надкнаду, такође прихватио Синђелићеву понуду као успутни задатак да и сам мотивише број људи из ”равногорских организација” са циљем да дођу на неки анти-НАТО, опозициони скуп у Подгорицу.

Велимировићева посјета Милану Павасовићу

Велимировић је, између осталих, посјетио 10. октобра Милана Павасовића, званог Чаруга, којем је трежио да пошаље своје људе у Подгорицу како би подржали ”браћу у Црној Гори” али искључиво на окупљању без икаквог планираног насиља. Велимировић је наводно том приликом дао неких 500 евра за одлазак на тај скуп. Оно што оставља сјенку на исказ Милана Павасовића је чињеница да је он већ 8. или 9. октобра, према свједочењу Бранке Милић, на састанку свог покрета он већ тражио ”добровољце” за одлазак у Црну Гору, на неко ”четничко славље” у организацији ”браће из Колашина”, а које представља извјесни Милета Јелић. Очигледно, састанак 10. октобра са Велимировићем у ком се такође договара одлазак у Црну Гору нема везе са оним који у свом свједочењу наводи Бранка Милић, а који се одржао дан или два раније. Павасовић наводи у свом интервјуу да га је Мирко Велимировић молио да пошаље људе да подрже неко опозиционо окупљање, не помињући било какво насиље, а камоли оружје. Подсјећамо да је Бранка Милић у одговору на питања одбране, означила и Милана Павасовића као могућег учесника монтаже афере чија је она жртва.

Веза Чека Дачевића и ”државног удара”

Чеко Дачевић је један од људи за које су сумња да су по дикатату тајне полиције распиривали међунационалну нетрпељивост у Црној Гори деведесетих година прошлог вијека, како би отварали манварски политички простор ”миротворцима” из режима. С тим у вези, посебно је одјекнуло помињање овог контроверзног ”срспког националисте” у свједочењу Бранке Милић, као неког ко је такође могуће дио мреже за навлачење људи из специфичног миљеа да дођу у Црну Гору у вријеме октобарских избора.

Дачевић, у свом интервјуу на Хепи телевизији, потврђује да су га ”звали неки његови четници” са питањем какав је то четнички скуп на који их зове Синђелић. Такође, он потврђује и да познаје Мирка Велимировића, али мисли да он није у стању да набави било какво оружје, нарочито не за назначени новац, те да вјерује да је Велимировић узео тај новац за себе не покушавајући да купи било какво оружје.

„Ја не могу то да вјерујем до данашњег дана, то оружје по цијени од 30000 колико сам схватио, 50 цијеви кратког, 50 цијеви дугог оружја, рачунај да је по цијеви пар хиљада муниције (…) то би можда било 90% снижење. Паја лично, улазио сам код њега у кућу, имао је неке танџаре од оружја и оно што је дужио од полиције. Не вјерујем да је иједан метак постојао, него је Паја задржао паре за себе, преварио Црну Гору“, навео је Дачевић.

„Дошао сам, послије повратка са Равне Горе, око 16 – 17. октобра у ресторан-пивницу на Зелени венац и Синђелић ми је рекао да ће лично да убије мафијаша и лопова Ђукановића. Ја сам то схватио као кафанску причу и нијесам се ни обазирао, да би он поновио: ‘Запамти добро што сам ти рекао: ја ћу лично да га ликвидирам’“, рекао је Дачевић у гостовању на ТВ Хепи.