Избор Синђелића

Поменуте структуре, режисери ”државног удара”, тражили су сарадника који може најлакше да увеже три кључна састојка за смјесу ”државног удара” – српске националисте, руске везе и оружје.

Избор је пао на Сашу Синђелића, вишеструко осуђиваног криминалца и сарадника барем двије службе – србијанске БИА-е и црногорског АНБ-а.

Синђелић је, као што је то већ истицано у медијима осуђен за свирепо убиство у Хрватској на 21 годину затвора. Он је на бруталан начин убио хрватског фармера Мирка Фотеса, потом украо трактор и побјегао у Србију. Док се возио трактором, бива заустављен од српске полиције, али он отвара ватру на патролу истим оружјем којим је усмтрио Фотеса. Синђелић је након тога ухапшен, предат војном суду, а којим је предсједавао управо Миливоје Катнић. Чудне ли коинциденције, рачунајући на њихов сусрет 15-ак година касније у операцији ”државни удар”. Напомињемо да га је у том поступку Катнић ослободио, позивајући се на ”ненадлежност”. Важно је истаћи да је у судском вијећу које је одлучивало о Синђелићу у том тренутку био и Милан Вујовић, адвокат који је Синђелића бранио ”по службеној дужности” и на рачун тог ”рада”, за неколико сати инкасирао 11000 евра.

Посебно је интригантан детаљ да је Синђелића, док је био у притвору у Спужу, посјетио и контроверзни полицијски функционер Миле Новаковић, први оперативац операције ”Сабља”. Ова посјета је тим чуднија, што Новаковић нема јасан мотив, а ни формално покриће са тад осумњиченим Синђелићем.

Синђелић је потом тврдио, у неколико својих исказа и писама, да му је Новаковић нудио да приза још нека убиства у замјену за слободу под другим именом. Вјерује се да је Синђелић управо у том сусрету са Новаковићем постао припадник БИА-е. Бивша супруга Саше Синђелића је детаљно говорила о његовим везама са српском и црногорском тајном службом.